Get Adobe Flash player

vormsel

Gevormd worden: het betekent heel wat.

 

 

Enkele citaten uit het Geloofsboek van onze bisschoppen:

"Het kind wordt - na zijn doopsel, na zijn eerste communie en gedurende zijn ganse kinderleven - herhaaldelijk uitgenodigd zijn geloof te belijden. Nu spreken de vormelingen meer bewust hun geloofsbelijdenis uit. Daarmee beamen zij het geloof van de Kerk, waarin zij vroeger gedoopt werden " (Geloofsboek, p. 106)
"Is het doopsel het sacrament van Pasen, dan is het vormsel het sacrament van Pinksteren. Op die dag drijft de Geest de apostelen naar buiten. Zo ontvangen de vormelingen de zeven gaven van de Geest om hun verantwoordelijkheid in een missionaire kerk op zich te nemen. Vormen komt van vromen: sterk en krachtig maken om deel te nemen aan de zending van Christus.
Zoals de catechisten hen hebben voorgeleefd bij de voorbereiding op het vormsel, zo zullen zij nu op hun beurt mensen rond Christus moeten samenbrengen en een kerkgemeenschap opbouwen." (Geloofsboek, p. 107)

Kiezen voor het vormsel is voor een jeugdige een belangrijke en zelfbewuste stap. Bij je doopsel wordt er voor jou gekozen; nu doe je het – grotendeels – zelf. Het besluit om in het spoor van Christus te treden, is een engagement dat je zelf waar moet maken. Daarom begeleidt een team van catechisten de vormelingen op weg naar het vormsel.

 Samengevat zou je kunnen zeggen: gevormd worden betekent dat je de kracht van de H. Geest wil vragen omdat je beslist om als jongere de weg van Jezus te volgen.

Jongeren die gevormd willen worden kunnen dit in onze parochie op de leeftijd van 12 jaar (zesde leerjaar).

Zij volgen hiertoe een voorbereidingstijd van 1 jaar.

Om toegelaten te worden tot de vormselvoorbereiding is het nodig katholieke godsdienst te volgen op school.

Wie gevormd wil worden in 2016 neemt ten laatste begin september 2015 contact op met de parochie voor info in verband met het inschrijven in de vormselcatechese.

Contacten per kerkplek:

Sint Andreas en Ghislenus, Belsele

Aps Karin,tel. 03. 772.41.52 of GSM 0498 269 506

Bij vragen kan je een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sint Catharina, Sinaai

Danny De Rauw, tel. 03 772 59 51;  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sint Job, Puivelde

Herman Wilssens,  03 776 68 12, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Pastoor Van Ars, Belsele

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 03 776 36 39    

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 03 296 73 25 

 

 Aan alle vijfdeklassers van de Basisscholen wordt in de maand mei informatie bezorgd om zich in de eigen parochie kandidaat te stellen. In ons dekenaat gaat de vormselviering door op de zaterdag van het 2de weekend na Pasen.