Get Adobe Flash player

doopsel

JE KIND LATEN DOPEN

“Jij bent een levend wonder geboren uit Gods hand en uit onze liefde !
Eens was jij een eindeloos verlangen, een verre hoop, een voltooide wens
Jij was een droom van geven en ontvangen, geheim van eenheid tussen God en Mens"


De doop van een kind in een christelijk gezin is niet zomaar een viering van de geboorte: men viert de opneming van het kind in de christelijke gemeenschap.

 

Wat is dopen?

In het doopsel geeft God ons zijn 'ja'. "Ja, jou aanvaard ik als mijn kind, jij mag op Mij rekenen' De ouders, de peter en meter zeggen ook 'ja': we willen ons kindje begeleiden in zijn tocht door het leven, naar het voorbeeld van Jezus. Ook familie, vrienden en de hele kerkgemeenschap zegt 'ja', want voor de uitgroei van christelijk leven is de geloofsgemeenschap onontbeerlijk.

Bij het doopsel wordt het kind opgenomen in de christelijke gemeenschap. De eerste christelijke gemeenschap waarin een mens thuis mag zijn, is het gezin: de doop een kind is bij uitstek een familiegebeuren.

Maar een gezin staat niet alleen. Alle families samen vormen de christelijke gemeenschap. Het gemeenschapskarakter van de doop komt het sterkst naar voren in de gemeenschappelijke doopvieringen, waar meerdere kinderen en familie aanwezig zijn.

Om die verbondenheid met de gemeenschap te ervaren en te tonen, kiezen wij in onze parochies voor gezamenlijke doopvieringen. Dit betekent dat twee of drie kinderen in één doopviering gedoopt worden.

 

Hoe gaan wij te werk?

Momenteel zijn we de procedure om zich aan te melden voor een doopsel aan het herwerken.
Hier komt normaal een digitaal formulier om in te vullen en u aan te melden. Over enkele dagen zal het online staan.

Kom dus over een paar dagen nog eens terug.

Voor dringende vragen kan je voorlopig wel terecht op

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

en dit liefst minstens  2 maand voor de gewenste doopdatum.

 

Een doopcatecheet zal daarna met jullie contact opnemen of even bij jullie langskomen. Hij of zij komt dan vooral even kennismaken, een paar praktische zaken met jullie regelen en afspraken maken voor de gezamenlijke voorbereiding van de viering.

De ouders van de kindjes die gedoopt worden in dezelfde viering op één van de kerkplekken worden samengebracht voor een info- en catechesemoment (voorbereiding). Op deze manier leren we elkaar kennen in een gesprek rond alles wat met het doopsel te maken heeft. Dit gesprek verloopt in alle openheid. Daarna bereiden wij samen de viering voor.

De parochie beschikt over een eigen standaard doopboekje. Tijdens de gezamenlijke voorbereiding is er ruimte voor eigen inbreng. Je kan het boekje daarna nog personaliseren door, waar nodig, de naam van je kind in te vullen en door een eigen kaft te maken.

Het toedienen van het doopsel gebeurt normaal gezien in een gemeenschappelijke doopviering. Ook kan er gedoopt worden tijdens bepaalde eucharistievieringen op zondag of bij kerkelijke feesten (vb. Pasen) Dit wordt dan heel duidelijk en vooral tijdig aangevraagd.

Rond lichtmis nodigen wij alle families uit die het voorbije jaar een kind lieten dopen voor een sfeervolle Lichtmisviering met kinderzegen, gevolgd door een pannenkoekenfestijn. Je krijgt ook het aandenken aan het doopsel van je kind dan mee naar huis.

* Voor de kinderen die gedoopt worden in voorbereiding op de eerste communie is er een apart traject van doopvoorbereiding voor ouders en kinderen  in het dekenaat en nadien kunnen zij kiezen of ze gedoopt worden in het dekenaat of op de eigen parochie.

* Ben je al volwassen en wil je gedoopt worden, neem dan contact op met E.H. Deken. Dan kan er samen met jou gekeken worden hoe we jouw doopsel best voorbereiden.

Je kan je kindje laten dopen in Sint-Niklaas West:

In de kerk van Sint-Job Puivelde, in de Sint-Catharinakerk te Sinaai, in de Sint-Andreas en Ghislenuskerk te Belsele of Pastoor Van Arskerk te Belsele: Neem hiervoor contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
en geef de nodige gegevens door (naam kind, namen ouders, adres, e-mail en telefoon, wensdatum voor het doopsel).

Zo nodig kan je ook de pastoor contacteren: E. H. Robbrecht De Latte 03.219. 87.45 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor meer informatie aangaande data van voorbereiding en doopsel op de kerkplek waar je je kind wil laten dopen klik hieronder op de kerkplek die van toepassing is.