No module Published on Offcanvas position

Geloofsgemeenschap Sint-Job in Puivelde

Welkom in Puivelde.

De kerk is gelegen in het centrum van Puivelde.

Op zaterdag om 17.00 uur is er eucharistieviering.Puivelde kerk

Geschiedenis

1.Kerkgebouw

Reeds rond 1400 was er in de heerlijkheid van Puivelde – die al van 1370 dateert – een St.-Jobverering. Deze begon aan een boomkapel.

Op 14 februari 1414 werd Jacob Van Moere, een telg uit een adellijk geslacht, gedood; waarschijnlijk in een tweegevecht. De moordenaar zou zijn schuld uitboeten door ter plaatse een stenen kapel ter ere van St.-Job te laten bouwen.

De aan St.–Job toegewijde bidplaats werd in 1578 door de beeldenstormers verwoest. Ook de kapelaanswoonst werd zwaar geteisterd. De eerste proosdij (= woonplaats van de dienstdoende priester) werd gebouwd in 1625 en bekostigd door Johannes Pauwels. Er was ook een klaslokaal aan verbonden, waarin de proost les gaf aan de kinderen van Puivelde. De tweede kapel ter ere van St.-Job werd gebouwd in 1636, dankzij Mgr. Triest, bisschop van Gent en Johannes Pauwels. Deze kanunnik was geboren in Puivelde en lange tijd biechtvader in de kathedraal van Antwerpen. Hij overleed op 79-jarige leeftijd en werd in de Puiveldse St.-Jobskapel begraven. Zijn grafsteen ligt nu bij het kalvariekruis ten noorden van de kerk.

In 1646 plunderden de Hollanders opnieuw het heiligdom. In 1801 werd de kapel verheven tot hulpkerk van Belsele en in 1897 werd Puivelde een zelfstandige parochie. De eerste pastoor was Z.E.H. Karel Van Vooren. Enkele jaren nadien werd de kapel afgebroken en vervangen door de huidige kerk.

In 1801 werd de kapel verheven tot hulpkerk van Belsele en in 1897 werd Puivelde een zelfstandige parochie. De eerste pastoor was Z.E.H Karel van Vooren. Enkele jaren nadien werd de kapel afgebroken en vervangen door de huidige Kerk. Dit bakstenen gebouw werd opgericht in neogotische bouwstijl in 1904-1905. De Gentse architect Hendrik Geernaert tekende het plan.

De Kerk bergt enkele mooie werken: het retabel van het hoofdaltaar, een werk van de beeldhouwer Leonard Blanchart (1905-1909) en de kruiswegstaties, van de hand van kunstenaar-beeldhouwer Aloïs de Beule uit Gent. De glasramen werden geplaatst in 1910. Het Sint-Jobschilderij (1650) van Antoon Van Heuvel is één van de beste van deze kunstschilder.

Er zijn ook nog een geklasseerd orgel (1859) van de Brugse orgelbouwer François Hooghuys, liturgisch zilverwerk en devotionalia uit de 17e-18e eeuw.

 

2.Kapellen

Kapel van Onze Lieve Vrouw Van Fatima (Kruisstraat)

Deze mooi in wit-blauw geschilderde kapel herbergt een polychroom beeld van O.L.Vrouw van Fatima.
Deze kapel werd door buurtbewoners gebouwd op privé-grond.

 

Kapel Onze Lieve Vrouw Troost in Nood - Boskapel (Sinaaiwegel)

Reeds rond 1770 was hier sprake van een boomkapelletje. Later kwam er een stenen kapel. In de oorlog 14-18 kwam men hier dagelijks bidden voor de jongens aan het front.

In 1920 bouwde aannemer A. Smet de huidige neogotische kapel.

De aan O.L.Vrouw toegewijde kapel is omgeven door lindebomen en vormt het middelpunt van dit Maria-oord. In 1972-73 werd een beeweg opgericht op het terrein rechtover de kapel. Heel wat mensen ervaren hier momenten van diepe bezinning.

Vanaf 1 mei tot 8 september is hier elke woensdag om 19 uur een (eucharistie)viering.

 

Kapel Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten (hoek Kemzeke-Palingsgatstraat)

Deze sobere kapel wordt binnenin beheerst door het beeld van Onze Lieve Vrouw van Smarten,
wiens hart door een zwaard wordt doorboord. Deze kapel werd door schenking eigendom van de kerkfabriek.

 

Lourdeskapel (Marktstraat)

In 1877 werd deze kapel gebouwd om een gedane belofte na te komen. Later werd ze eigendom van de kerkfabriek. Op de voorgevel staat de verschijning van Maria aan Bernadette. De kapel is trouwens toegewijd aan O.L.Vrouw van Lourdes - Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen.
De kapel heeft een klein torentje met een klokje. Binnen in de kapel zien we vooraan een Lourdesgrot met Mariabeeld en een beeld van Bernadette.

In 1987 kreeg de restauratie van de kapel de grote waardering en dank van het Verbond voor Heemkunde van Oost-Vlaanderen.